Karfiol, brokkoli, szárzeller, romanesco

Karfiol
Ez a zöldség Kis-Ázsiából származik, majd Itáliába is eljutott. Eleinte főként a fehér változat volt ismert. Azonban egy ideje más színek is feltűntek a boltok polcain. Ezek nem mesterséges eredetűek, hanem természetes mutációknak és nemesítéseknek köszönhetők. A leggyakoribb karfiol valóban fehér, mivel a külső levelek védik a belső részt a napfénytől, így megakadályozzák a klorofill képződését. A zöld karfiolnál a levelek rövidebbek, ezért több fény éri – így lesz zöld. A lila színt az antocián okozza, ami vízoldékony színanyag és más zöldségekben, pl. a lilakáposztában is megtalálható. A narancssárga színt a béta-karotin adja.
Brokkoli
Feltételezik, hogy a brokkoli – mint a legtöbb káposztafajta – Kis-Ázsiából származik. Európában először Itáliában vált ismertté a zöld káposzta. A torzsa íze kissé a spárgára emlékeztet. Ezért is hívták a brokkolit régen „olasz spárgának”.
Szárzeller
Aki a szárzellerről (olaszul Cima di Rapa) beszél, annak az Orecchiette tésztát is meg kell említenie, hiszen ez a pugliai tészta hagyományosan ezzel a káposztával kerül az asztalra. A brokkolival rokon zöldség minden részét el lehet fogyasztani: szárát, leveleit és virágzatát is. A brokkolival szemben a szárzeller íze intenzívebb és enyhén kesernyés.
Romanesco
Hegyes kis rózsáival a romanesco már-már futurisztikusan néz ki. Neve is jelzi, hogy Rómából származik. Különleges alakja miatt sokan úgy gondolják, hogy a karfiol és a brokkoli keresztezése – de valójában ez egy külön karfiolfajta. A romanesco íze enyhébb.